31 Temmuz 2013 Çarşamba

JFET Nedir ?

JFET, Junction Field Effect Transistor kelimelerinin kısaltılması, türkçesi ilede birleşim yüzeyli alan etkili transistör anlamına gelmektedir. Çalışma presibine görede; Gate ( G ) ucuna uygulanan ters polariteli gerilimin değerine göre Drain ( D ) - Source ( S ) uçları arasından geçen akımı kontrol edebilen elemanlara JFET denir.
Televizyon, kamera, bilgisayar,  kesintisiz güç kaynakları, verici, alıcı vb. hassas yapılı elektronik devrelerde kullanılırlar.  Transistörlerin giriş empedansları 2 Ώ dolaylarında olmasına nazaran JFET’lerin giriş empedansları 100 MH dolaylarındadır. Radyo aktif etkisi yoktur. Anahtar olarak kullanılırlar ve kontrol edilmeleri kolaydır. Yani Drain-Source uçları arasından geçen akım gücük bir VGG polarma voltajıyla denetlenebilir. JFET’ler  transistörlerden daha sessiz ve parazitsiz çalışırlar.  JFET’ler  sıcaklık değişmelerinden transistörlerden daha az etkilenirler. JFET’lerin  gövde boyutları transistorlardan daha küçüktür. JFET’ler giriş empedanslarının yüksek, elektrotla arası kapasitenin düşük olması nedeniyle yüksek frekanslı elektronik devrelerde yaygın olarak kullanılırlar. JFET’lerin bant genişlikleri dardır.



JFET’lerin Çeşitleri;

N kanal JFET transistör :  İki tane P ve bir tane N maddesinin birleşiminden meydana gelmiş ise N Kanal JFET'tir deriz. JFET'in gate ucuna uygulanan gerilim ile Drain ve Source uçları arasındaki direnç değeri kontrol edilir. Gate ucu 0V tutulduğunda, yani S ucuna birleştirildiğinde P ve N maddeleri arasındaki nötr bölge genişlemeye başlar. JFET'in Drain ve Source uçları arasından yüksek bir akım akmaktadır. JFET'in Drain ve Source uçları arasına uygulanan gerilim seviyesi arttırıldığı taktirde ise bu nötr bölge daha da genişlemeye başlar ve akım doyum değerinde sabit kalır. JFETin Gate ucuna eksi değerde bir gerilim uygulanması durumunda ise nötr bölge daralır. Akım seviyesi de gate ucuna uygulanan gerilim seviyesine bağlı olarak düşmeye başlar. Bu sayede JFET transistör Drain ve Source uçlarındaki direnç değeri yükselir.

P kanal JFET transistör : P kanal JFET transistörlerin çalışma prensibi ile N kanal JFET 'lerin çalışma prensibi arasındaki tek farkı polarizasyon yönünün ve P N maddelerinin yerlerinin ters olmasıdır. Yani JFET'in gate ucuna pozitif yönde polarizasyon verdiğimizde Drain ve Source uçları arasındaki direnç artar, akım düşer. JFET'in Gate ucu 0V iken ise akım doyumdadır.